2010-02-10: Żywność regionalna? Tak! Ale tylko legalna!

 

Czy trzeba kogoś przekonywać o wyższości produktów regionalnych nad żywnością wyprodukowaną w sposób przemysłowy?

Każda z regionalnych potraw ma swoją historię i tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a produkty i potrawy przygotowywane często według tajemniczych receptur, ze składników wyprodukowanych we własnym gospodarstwie, czy też darów lasów, jezior  i łąk, oferują całą gamę niezapomnianych wrażeń smakowych.

 

Europe Direct Warmia i Mazury oraz Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza wspólnie z Samorządem Województwa organizując między innymi konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, już od wielu lat promuje i zabiega o zachowanie charakterystycznych dla naszego regionu produktów żywnościowych o specyficznym smaku i wartościach odżywczych.

 

Produkcja żywności regionalnej może stać się szansą dla  wielu małych przetwórni oraz gospodarstw, które wytwarzając regionalne produkty żywnościowe oparte na tradycyjnych, sprawdzonych przez pokolenia metodach produkcji mogą uzyskać dodatkowy dochód z rolnictwa.

 

W Europie żywność regionalna stała się prawdziwym hitem i jej producentom pozwoliła osiągnąć finansowy sukces. To także szansa dla naszego rolnictwa i przetwórstwa. Jednak jak wykorzystać tę szansę w sposób legalny?

Na to właśnie pytanie można było uzyskać odpowiedź podczas seminarium „Produkcja żywności regionalnej szansą rozwoju obszarów wiejskich”, które zostało zorganizowane przez Europe Direct Warmia i Mazury w dniu 5 lutego 2010 r.  Do udziału w spotkaniu organizatorzy zaprosili między innymi pana Sławomira Olendra z Marcinkowa, który jako pierwszy w województwie warmińsko-mazurskim otworzył sklep z żywnością regionalną. Pan Sławomir – jest rolnikiem, w jego sklepie sprzedawane są produkty żywnościowe wyprodukowane w gospodarstwie; hasło „Od pola do stołu” nabiera w tym momencie zupełnie innego znaczenia!

Oczywiście żywność regionalna musi zostać wytworzona w sposób bezpieczny zarówno pod względem weterynaryjnym, higienicznym i sanitarnym, dlatego w spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii i Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Podobne spotkania zostały zaplanowane na przełomie lutego i marca w subregionie ełckim i elbląskim i mamy nadzieję, że przyczynią się do zwiększenia świadomości na temat tego, czym są produkty regionalne i tradycyjne oraz dostarczą  rzetelnej wiedzy na temat możliwości ich produkcji, sprzedaży i ochrony, co w konsekwencji doprowadzi do rejestracji jak największej ilości nazw wyjątkowych warmińsko-mazurskich specjałów na gruncie całej Unii.

 

<< powrót

twoja europa 1 - Prawa kolumnahead ban pl1 - Prawa kolumnateachers format3 pl - Prawa kolumnalogo erasmus  - Prawa kolumnasticker pl 1 - Prawa kolumnaSmall banner - Prawa kolumna130719 eckpl - Prawa kolumnaeutube - Prawa kolumnaesprawiedliwosc 150x56 - Prawa kolumnalogo wmir - Prawa kolumna